Erhvervsledere
skal ofte sige nogle velvalgte ord over for en forsamling. Nogle bedre til det end andre. Men betegnende er det, at jo bedre man har forberedt, hvad man skal sige, desto bedre bliver talen.
En tale er ikke blot en række ord, der bliver sagt højt; det er en mulighed for at skabe forbindelse, påvirke og inspirere tilhørerne. Uanset om det er en formel præsentation, en festtale, eller en inspirerende samtale, er forberedelsen nøglen til succes.
Statministre har i mange år haft faste taleskrive tilknyttet ministeriet. Én af dem har været Anita Furu, der har skrevet taler for fire statsministre.
Hun har netop udgivet bogen "Flygtige ord", hvor hun giver sine erfaringer og råd videre.
Som hun siger i et interview til Kristeligt Dagblad: "En god tale må gerne være både varm, vittig og klog, men den skal først og fremmest være til at forstå. Som taleskriver ser jeg det derfor som min opgave at skabe klarhed ud af sommetider komplicerede forhold. Derfor bruger jeg korte sætninger og dagligdags ord. Og jeg kommer kun med referencer, hvis de er så kendte, at de kan samle folk. Det er ikke nogen tilfældighed, at både Anker og Løkke har brugt ”Matador” i en nytårstale.”
Her er taleskriverens råd til en god tale 1. Brug tilhørernes tid på en måde, så de føler, at den ikke er spildt. 2. Fastlæg talens formål – hvad vil du opnå? 3. Find ud af, hvad du vil – og sig det. 4. Tænk ikke kun på, hvad du siger, men også på, hvad publikum hører. 5. Hav en klar struktur – ros og vid i starten, byg logisk op, og slut højt. 6. Fortæl historier og giv tid til at folde dem ud. 7. Research – hele tiden. 8. At skrive en tale er et samarbejde – lyt til kloge mennesker. 9. Brug et enkelt, konkret og levende sprog. 10. Læs talen højt for dig selv – hvis du keder dig, så skriv om eller tag ud. 11. Skær 20 procent fra i sidste redigering. 12. Husk, at mange fantastiske taler bryder med ovenstående principper – undtagen det første.
I nyhedsbrevet for marts du også få indblik i, hvad danske kommunikationskonsulenter vurderer er den største mediemæssige udfordring i 2024. Du får ligeledes en vejledning i hvilke fyldord, du med fordel bør undgå i dine tekster. Gå ikke glip af det næste nyhedsbrev, tilmeld dig allerede nu!
|